Hrvatski

U Korčuli je 16. lipnja 2014. otvorena međunarodna knjižara s ponudom knjiga na hrvatskom i na desetak europskih jezika (francuski, talijanski, španjolski, njemački, engleski, švedski, češki i poljski...) pri čemu istaknuto mjesto imaju prijevodi domaćih pisaca objavljeni na stranim jezicima (Slavenka Drakulić, Robert Perišić, Miljenko Jergović, Predrag Metvejević i drugi.)

Prije no što je postala stvarnost, knjižara je bila samo veliki san Josepha Le Correa, francuskog građanina, iz Bretanije koji je Korčulom opčinjen otkad ju je "otkrio" 1983. godine.

Uz Josepha, u knjižari su zaposlene Dora i Fani, a namjera je da knjižara radi cijelu godinu i tako odgovori na potrebe za knjigom i čitanjem kako stranih gostiju tako i gradskog i otočkog stanovništva.Uz ponudu novih naslova, Kutak knjiga prodaje i rabljene knjige po povoljnim cijenama.


Kutak knjiga jedinstvena je knjižara u cijeloj Hrvatskoj po tome što u ponudi ima najveći broj knjiga na stranim jezicima i po tome što je jedina knjižara koja djeluje samostalno, izvan knjižarskih lanaca, na hrvatskim otocimma. Osim ponude knjiga na 12 različitih jezika u knjižari možete pronaći i CD s glazbom klape "Kumpanji". igračke za djecu i karte otoka Korčule, Hrvatske i Dalmacije.


***

Aktualno u knjižarižu


FESTIVAL KORČULA CENTAR EUROPE


16.07

Ovog će tjedna festival "Korčula, centar Europe" od 16. do 20. srpnja, posjetiti i novinarka HRT-a Maja Peterlić.

Maja Peterlić radi kao novinarka i urednica na Hrvatskom radiju od 2013. godine. Bavi se i književnim prevođenjem s francuskog jezika; prevela je, među ostalim, poznate priče Erica-Emmanuela Schmitta, "Oscar i dama u ružičastom" te "Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana".
Oduševljena francuskim jezikom i Frankofonijom, članica je Francuskog instituta u Zagrebu i Hrvatske sekcije frankofonskih novinara. Ovoga je proljeća sudjelovala u projektu "Radio Invitee" radijske emisije Kantara. Tom je prigodom intervjuirala Josepha Le Correa koji je predstavio rad knjizare "Kutak knjiga".


14.07

Tijedna 2


16.07.2019 - Festival Korčula Centar Europe / Snežana Bukal 

16.7.2019 
19:00h 
Lijetno Kino 

Večer je posvećena knjigama autorice Snežane Bukal s posebnim naglaskom na slavnog putpisca i trgovca Marka Pola. Knjževno je druženje osmišljeno za djecu i odrasle u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Vidali. 

**
Snežana Bukal živi i radi u Amsterdamu i Korčuli, diplomirala je Opću književnost s teorijom književnosti u Beogradu, a do sad je objavila tri zbirke priča, tri romana, nekoliko pjesama i niz knjiga, grupnih projekata. Objavljuje i prozu i eseje u europskim književnim časopisima.

17.07.2019 - Festival Korčula Centar Europe / Srđan Duhović & Chris Agee 

17.7.2019 
19:30h 
Gradska knjižnica Ivan Vidali 

Večer pooezije dvojice pjesnika koje inspirira Žrnovo, Srđana Duhovića i Chrisa Ageea, organiziramo u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Vidali. 

**
Srđan Duhović je pjesnik iz Žrnova, malog sela u unutrašnjosti otoka Korčule. U svojoj gotovo 30 godina dugoj pjesničkoj karijeri napisao je šest zbirki pjesama te više od 500 autorskih pjesama koje je predstavio diljem regije kao dugogdišnji član Hrvatskog književnog društva iz Rijeke. 
Chris Agee je pjesnik, esejist i literalni urednik iz Belfasta. Tijekom godine živi i radi na različitm adresama od Irske, preko Škotske do Hrvatske. U Hrvatskoj većinu vremena provodi u šarmantom selu Žrnovu u unutrašnjosti otoka Korčule koje ga trajno inspirira.

18.07.2019 - Festival Korčula Centar Europe / Nada Topić

18.7.2019
19:00h
Centar za Kulturu 

Večer poezije autorice Nade Topić te prezentacija njenih naslova za djecu.

**
Nada Topić je solinska autorica poezije, kratke proze i knjiga za djecu. Do sada je objavila nekoliko zbirki pjesama, kratkih priča i slikovnica, doktorirala je u području informacijskih i komunikacijskih znanosti te je i predsjednica Društva knjižničara u Splitu od 2017. godine.


19.07.2019 - Festival Korčula Centar Europe / Antica Branka Bavčević 

19.7.2019 
19:30h 
Gradska knjižnica Ivan Vidali 

Večer lokalne literature posvećena je Antici Branki Bavčević koja će predstaviti knjige vezane za njeno djetinstvo u Račišću i odrastanje diljem Hrvatske i Europe. 

**
Antica Branka Bavčević rodom je iz Račišća, malog ribarskog naselja na sjevernoj strani otoka, gdje provodi dio godine dok ostatak živi i radi u Parizu. Njena je životna priča inspiracija svim otočnim ženama, a ona je sama prava predstavnica samostalnih i jakih račiških žena koje su glava obitelj budući da su im muževi pomorci. Do sada je objavila tri poluautobiografske knjige od kojih je posebno zanimljiva prva, Anitin račiški tanac, izvorni, otočni retro chick lit.

20.07.2019 - Festival Korčula Centar Europe / Korčula sous la domination de Venise au XVe siècle 

20.7.2019 
18:30h 
Hotel Korčula 

Talijanski novinar Giovani Vale predstavit će knjigu autora Olivera Jensa Schimtta o venecijanskoj vlasti u Korčuli u 15. stoljeću.

21.07.2019 - Festival Korčula Centar Europe / Daniel Baric + Film 

21.7.2019 
19.00h 
Centar za Kulturu 
Film : French with croatian sub. 

Večer je posvećena temi putovanja i krstarenja morem, a moderirat će je francuski književnik i prevoditelj Daniel Barić. U sklopu događaja prikazat će se projekcija filma Odyssee o životu poznatog moreplovca Jacquesa Cousteaua. 

**
Daniel Barić je povjesničar i germanist, na Sveučilištu u Francuskoj predaje civilizacije središnje Europe. Na festivalu će se predstaviti dvije večeri, prvu večer će pričati o djelima putopisne tematike, a drugu će prezentirati svoje prijevode hrvatskih bajki. 

Tijedna 1


11.07.2019 - Festival Korčula Centar Europe / Serge Boichot

Datum 11.7.2019
Vrijeme 19:30h
Mjesto Gradska knjižnica Ivan Vidali

Pozivamo vas na “Večer sjećanja”, zajedno s autorom Sergeom Boichotom, koja će se održati 11. Srpnja u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali s početkom u 19:30 sati.

Serge Boichot po zanimanju je pilot, no njegova ljubav prema pisanju rezultirala je suradnjom s brojnim magazinima specijaliziranim za aeronautiku. Za sebe kaže da je Francuz i Hrvat, a napisao je knjigu o vojnim utvrdana na Visu kao i foto-knjigu uz kojoj je prikazao brojne predmete karakteristične za bivšu Jugoslaviju.


12.07.2019 - Festival Korčula Centar Europe / Tonka Alujević

Datum 12.7.2019
Vrijeme 21:30h
Mjesto Centar za Kulturu

Tonka Alujević je književnica, spisateljica i likovna umjetnica iz Splita. Na festivalu će predstaviti jednu od svojih najpoznatijih knjiga „Pol Oriha“ ili „Orahova ljuska“, priču o 289 cm drvenom brodiću, viškom gucu s kojim je na vesla i jedra doplovila do Bresta u Francuskoj. Uz knjigu prikazat će se i dokumentarac koji prati „Orahovu ljusku“ od viške konobe do Bresta.

13.07.2019 - Festival Korčula Centar Europe / Edi Miloš

Datum 13.7.2019
Vrijeme 19:00h
Mjesto Gradska Vijećnica

Pozivamo vas na službeno otvaranje književnog festivala “Korčula, centar Europe” koja će se održati 13. srpnja u Gradskoj vijećnici s početkom u 19:00 sati. Festival će otvoriti gradonačelnik Korčule Andrija Fabris zajedno s autorom Edijem Milošem koji će predstaviti svoju knjigu, biografiju Antuna Radića.

Dr. Edi Miloš doktorirao je povijest na prestižnom sveučilištu Sorbonni, a danas predaje filozofiju na Sveučilištu u Splitu. Autor je biografije o Antunu Radiću, utemeljitelju hrvatske etnografije i Hrvatske pučke seljačke strane.

03.07.2019

17.05.2019


Orahova ljuska / knjiga o najmanjem brodu na svijetu
 Doplovila je u Kutak Knjiga
POL ORIHA / libar o najmanjemu brodu na svitu
Doplovila je u našu butigu


„Pol oriha“, ili „Orahova ljuska“ kako je preveden naslov, zanimljiva je i emotivna priča o 289 cm drvenom brodiću, kaiću, izrađenom tridesetih godina prošlog stoljeća kojeg su autorica knjige, Tonka Alujević i Alen Krstulović izvukli iz jedne viške konobe spasivši ga od zaborava. Tonka i Alen mali su brodić obnovilii te su krenuli, veslima i jedrom, na 550 milja dugu avanturu do Bresta u Francuskoj kako bi sudjelovali na najvećem festivalu mora, mornara i tradicionalne brodogradnje. Spektakularnim dočekom u Brestu 2008. Godine najmanji brod pretvorio se u najveći, a tom je pothvatu Tonka Alujević, poznata splitska književnica, novinarka, kolumnistica i scenaristica napisala knjigu simboličnog naziva „Pol oriha“ koja je sa dalmatinskog jezika prevedena na standardni hrvatski jezik te su obje verzije objedinjene u jednom izdanju koje od danas možete pronaći u knjižari Kutak Knjiga.Osim knjige, o ovoj je avanturi snimljen i dokumentarni film koji prati „Orahovu ljusku“ i njene autore od viške konobe do francuskog Bresta te će i knjigu i film ovog ljeta u srpnju, u sklopu kulturno književnog festivala „Korčula, centar Europe“ kojeg organizira knjižara Kutak Knjiga, predstaviti Tonka Alujević.


16.05.2019
Korčula – centar Europe
Kulturni festival, srpanj 2019


Korčula – centar Europe naziv je kulturnog festivala koji će se održati od 11. do 28. srpnja 2019. godine u organizaciji knjižare Kutak knjiga.


Nazivom festivala želi se ukazati na bogatu povijest otoka i grada u Dalmaciji koji se oduvijek nalazio u centru Europe, u središtu između Venecije s jedne te Austro-Ugarske i Osmanskog carstva s druge strane. U 19. stoljeću otok postaje dijelom Ilirskih provincija, a nakon Prvog svjetskog rata pa sve do 1991. godine, Korčula, kao i drugi djelovi Hrvatske, čini sastavni dio Jugoslavije, zemlje na razmeđu istočnih i zapadnih političkih i kulturoloških utjecaja.Korčula je u 20. stoljeću dijelila sudbinu drugih otoka Dalmacije i Jadrana, razne bolesti vinove loze poput filoksere, neprestana ekonomska nesigurnost i trajan osjećaj gladi rezultirali su masovnim iseljavanjem otočnog stanovništa u Ameriku, Australiju ili Afriku.Međutim, naziv festivala ne odnosi se samo na bogatu povijest otoka i njegova istoimenoga grada, već i na ljetni duh Korčule 21. stoljeća. Tijekom ljetnih mjeseci u Korčuli se susreću Nijemci i Talijani, Francuzi i Česi, Poljaci i Španjolci, Britanci i Slovaci te brojni drugi posjetitelji iz dalekih zemalja.


Cilj festivala je okupiti sudionike i posjetitelje u autentičnom korčulanskom ambijentu kako bi, u opuštenom kontekstu godišnjeg odmora, razmijenili zajednička iskustva i dojmove, znanja i predviđanja u kulturi kroz konstruktivni razgovor u svhu zajedničke europske budućnosti.

Program

Predstavit ćemo niz književnih i filmskih djela koja su na različite načine i iz različitih kuteva povezana s Korčulom i s Hrvatskom te su nastala na različitim jezicima poput hrvatskog, francuskog, engleskog i njemačkog. Okosnica festivala je tema Korčula-centar Europe, a predavanja će biti podijeljena na tematske cjeline :

· Poezija, hrvatski autori prevedeni na strane jezike, pjesnici međunarodnog ugleda, lokalni pjesnici.

· Povijest, razdoblja dominacije Venecije i Austro-Ugarske, Drugi svjetski rat, ‘60-e godine i Korčulanska škola, suvremena povijest.

· Moderna književnost, suvremeni hrvatski publicisti i strani autori koji pišu o Hrvatskoj.

· Dječja književnost, hrvatske bajke na raznim jezicima.

· Putopisi, susrest ćemo se i s drugim otocima, krstarenjima na Jadranu, čak ćemo govoriti o jednoj ljusci oraha koja je preko Mediterana došla do Atlantika.
· (…)

Vrijeme održavanja festivala i organizacija tematskih cjelina

Festival će se održati u sprnju 2019. godine, sva predavanja predviđena su za poslijepodnevne termine (18 :00 ili 19 :00 sati). Predavanje prema cjelinama održat će najmanje dvoje predavača i autora i to na francuskom ili hrvatskom jeziku, ovisno o predavaču, temi i očekivanoj publici.

Projektu će se pridružiti i razne osobe iz javnog života grada i otoka Korčule, kao i Korčulani koji su neposredno uključeni u temu predavanja.

Lista autora još uvijek nije potpuna, obavijestit ćemo vas o nadopunama.
Popis autora koji su do sada potvrdili sudjelovanje :

Tonka Alujević
Aline Apostolska
Renato Baretić
Daniel Baric
Branka Bavčević
Ivana Bodrozić
Serge Boichot
Snežana Bukal
Srđan Duhović
Zoran Ferić
Sacha Markovic
Edi Miloš
Ivana Šojat
Nada Topić

KORČULA, 11. - 13. rujna 2015


U Korčuli je održan Kulturno-znanstveni skup, VI. Dani Petra Šegedina, istaknutog hrvatskog književnika i kulturnog djelatnika (1909-1998.). Ovaj skup, održava se svake dvije godine, u organizaciji Grada Korčule u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosii Maticom hrvatskom. 

U sklopu zanimljivog, edukativnog i raznolikog programa, dio skupa je vezan uz manifestaciju "Rendez-Vous" gdje su posjetitelji u parku ispred knjižare Kutak Knjiga čitali tekstove Petra Šegedina na hrvatskom i francuskom jeziku.

Rendez-Vous s Gabrijela Vidan
Potpisivanje knjiga, susret, razgovorKORČULA, 12.08.2015

HRVATSKA, njezina kulturna baština, njezine veze s Europom

Kako je nastajao hrvatski jezik ? Kakva je bila uloga opatija i samostana u očuvanju i prijenosu znanja ? 

Koje su bile značajne etape u razvoju hrvatske književnosti i umjetnosti ? Tijekom te duge povijesti, utjecaji su bili 

vrlo različiti : Venecija, Italija , Napoleonovo carstvo , francuska književnost, Habsburška monarhija, kao i drugi. Ova knjiga, živo napisana, iznosi i tumači glavne trenutke izgradnje (nastajanja ) kulture zemlje, njezinog naroda, iznova u okrilju Europe, a kojoj su oduvijek pripadali.

Gabrijela Vidan, po ocu Korčulanka, predavala je francusku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.Najprije u svojstvu asistentice od 1961., da bi završila svoju karijeru kao redovni profesor g. 1999. i predstojnik katedre za francusku književnost. Svoju je ulogu ponajviše prepoznala u posredovanju između dviju kultura kojoj su joj bile jednako bliske i njezine. Gabrijela Vidan, rođena Arneri, odlikovana je 2008. Redom viteza Legije časti.


***

Zavičajni autori


    
    


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire